Tel: (+40) 242 318 293

   Zi după zi trec anii, așa cum spunea poetul și iată-ne astăzi sărbătorind 90 de ani de la înființarea stațiunii.
Cu peste 50 de ani în urmă, când am venit prima oară în stațiune ca tânăr stagiar, am găsit aici o unitate de cercetare prosperă cu peste 20 de cercetători, cu cadre ajutătoare bine pregătite, de la care aveai ce învăța.
Factorul limitat al producțiilor în Bărăgan era apa, fapt pentru care s-au făcut eforturi deosebite în amenajarea pentru irigat a întregii suprafețe de 2500 ha.
Țin minte că, la un moment dat nu mai era o problemă obținerea de peste 6 t/ha la cereale, peste 10 t/ha la porumb, peste 3 t/ha la soia, peste 2,5 t/ha la floarea soarelui, ca să nu mai spun despre cantitățile mari de furaje care contrinuiau din plin la obținerea de producții record în sectorul zootehnic.
   În naivitatea mea de tânăr credeam că va fi din ce în ce mai bine, că Bărăgan va ajunge de nerecunoscut, o câmpie din ce în ce mai mănoasă, care vor da producții tot mai mari.
   Dar, a venit revoluția și situația s-a schimbat radical. Furia românilor s-a revărsat peste tot ce construiseră cominiștii, pământul a fost fărâmițat, nu s-a păzit nimic și s-a ales praful de construcții, de stații de irigare, de canale de irigare, de instalații de irigat, etc.
   Factorul limitativ al producțiilor a redevenit apa. În lipsa acesteia, fermierii caută soluții noi de irigare cu apă din puțuri forate, deoarece pe multe sectoare sistemele vechi de irigare nu mai pot fi reabilitate.
   Dar să ne întoarcem la bătrâna și veșnic tânăra stațiune de cercetări, unde a mai rămas doar o mână de cercetători și un director harnic, cel mai vechi lucrător din stațiune, care a încercat din răsputeri și a reușit să mențină stațiunea până la această venerabilă vârstă de 90 de ani.
   Stațiunea Mărculești a fost și trebuie să rămână un simbol al Bărăganului de sud, așa cum a fost concepută de către marele agronom Gheorghe Ionescu- Siești.
   Aici se poate crea un centru de excelență, unde pot fi instruiți tinerii fermieri, care au nevoie în permanență de informații noi și de reactualizarea cunoștințelor de tehnologie agricolă.
   Aceasta presupune completarea urgentă a echipei de cercetători și laboranți, dotarea corespunzătoare a laboratoarelor și a câmpului experimental, astfel ca stațiunea să devină tot mai competitivă și pregătită în orice moment să primească fermierii pentru instruire și documentare.
   Închei cu rugămintea ca, Academia de Științe Agricole și Silvice să sprijine stațiunea să se revigoreze și să continue să rămână o perlă a Bărăganului așa cum ne-o dorim cu toții.
   Vă doresc tuturor multă sănătate și să ne revedem cu bine la următoarea aniversare.

Dr. Ing. Alecsandru Pascu
Membru Titular ASAS