Tel: (+40) 242 318 293

Cercetare

    In ultimii ani, de multe ori ne-am intrebat: unde sunt zapezile de altadata ?
    Schimbarile climatice evidente ne-au intarit tot mai mult convingerea ca nu vom mai vedea zapezi ca alta data, indeosebi in sudul tarii noastre.
    Totusi, pe la jumatatea lunii ianuarie a acestui an, renumitul meteorolog Romica Jurca afirma ca, are niste semne ca pe la jumatatea lunii februarie se va intampla ceva cu vremea si iata ca s-a intamplat. Pe neasteptate, un vortex polar s-a abatut asupra tarii noastre si iata-ne din nou cu nameti de jumatate de metru, asa cum mai aveam cu multi ani in urma.
    Sunt tare curios cum va evolua vremea in continuare, deoarece dupa zapezi, s-a instalat un val de frig, cu nopti foarte geroase (uneori sub – 200  Celsius ) si zile reci, ale caror  efecte inca nu le putem cuantifica, ma refer in special la pomi, vita de vie si unele culturi de camp semanate in toamna, mai putin acoperite de zapada, ceeace va impune o evaluare a situatiei dupa trecerea acestei perioade de frig.
    Chiar eram tentat sa modific sortimentul de pomi din gradina mea, voiam sa introduc
migdalul, curmalul si alti pomi si arbusti din zone mai calde, dar acest episod de iarna ma pune din nou pe ganduri si ma face sa cred ca vremea ne poate crea oricand probleme.
    In final as vrea sa multumesc proniei ceresti ca, ne-a trimis aceasta binefacatoare zapada, care a cazut linistita, inainte de valul de temperaturi foarte scazute.
    Se pare ca altenantele foarte mari de temperatura vor continua.
    Despre schimbarile climatice si ciclicitatea unor fenomene meteorologice extreme vom mai discuta.

Dr. ing. Alecsandru Pascu      
Membru Titular ASAS

   In data de 07.06.2023, S.C.D.A. Marculesti a organizat o deschidere stiintifica privind ''Epoci si desimi de semanat la cultura graului''. S-au prezentat date obtinute la cele 6 epoci de semanat (date partiale) pe cele 5 soiuri de grau luate in studiu.

   Am fost onorati sa primim vizita domnului ministru Petre Daea, din partea A.S.A.S., domnul presedinte Prof. univ. emerit dr. ing. dr. h.c. Valeriu Tabara, directori ai institutelor si statiunilor din subordinea A.S.A.S. si M.A.D.R., reprezentanti ai Directiei Agricole Calarasi, ai I.T.C.S.M.S. Calarasi si Oficiul Fitosanitar Calarasi, precum si numerosi cercetatori si fermieri.
   In cadrul evenimentului organizat de statiunea noastra in campul experimental, s-a avut in vedere o dezbatere stiintifica privind aspecte tehnologice de infiintare a culturilor de grau de toamna si de primavara ( Glosa, Biharia, Ciprian, Padureni – epoci si densitati de semanat).
   Domnul ministru Petre Daea a transmis faptul ca dificultatile si nevoile in agricultura pot fi depasite prin stiinta, prin munca asidua si printr-o angajare totala.
   Alaturi de domnul ministru, au participat la eveniment secretarii de stat Ion Gaman, Iulian Bucur, Dragos-Costin Telehuz, Aurel Simion, directori generali din cadrul directiilor tehnice de specialitate ai M.A.D.R.

   Multumim tuturor pentru participare

Galerie foto eveniment
Video eveniment