În toamna anului 1986, după terminarea facultății de agronomie, am fost angajat la stațiunea Mărculești, în cadrul sectorului de cercetare.
În acea perioadă conducerea stațiunii era asigurată, în calitate de director, de Dr.Ing . Nicolae Horia (1984-1990), care de la venirea sa în unitate a intensificat și a aprofundat tematica de cercetare existentă, s-a extins domeniul de cercetare lărgindu-se profilul stațiunii.
Ca urmare, în anul 1986, s-a înființat Punctul de Cercetări pentru Ameliorarea solurilor sărăturate din incinta îndiguită Luciu-Giurgeni, județul Ialomița, ca o necesitate determinată de problemele ridicate de aplicarea tehnologiilor de cultură în zona respectivă (pe terenul fostelor orezării), având ca obiective de cercetat: stabilirea gradului de saturare și alcalinizare, a măsurilor pedoameliorative și agrotehnice a solurilor și stabilirea sortimentului de plante, în care condițiile concrete asigura producții stabile.
Fiind la începutul activității de cercetare am fost îndrumat și ajutat personal,de directorul stațiunii Nicolae Horia, de secretarii stiințifici Stoica Valerian și Vasinc Ioan și de ceilalți colegi din colectivul de cercetare cărora cu această ocazie, sincer, le mulțumesc.
Onorat de faptul că, încă din primul an de la absolvirea facultății, am reușit să-mi desfășor activitatea la cea mai veche stațiune cu profil vegetal din România, stațiunea de Cercetare-Dezvoltate Agricolă Mărculești, înființată în anul 1929, mi-am dat toată silința și priceperea pentru a pune în practică cunoștințele acumulate în facultate și mai ales munca de îndrumare asigurată de conducerea stațiunii și colegii din cercetare.
În vederea stabilirii sortimentului de plante s-au executat în perioada 1987-1988, în incinta îndiguită Luciu Giurgeni, culturi comparative cu hibrizi de sorg pentru boabe, zaharat și furajer. Sorgul fiind o plantă cu toleranță ridicată la salinitate și alcalinitate poate fi cultivat ca o cultură de bază în asolamentele orizicole. Din acest motiv am testat și ales cele mai productive linii sau hibrizi care se vor cultiva în această zonă.
Experiențele s-au efectuat în condiții de neirigare.
După doi ani de experimentare, rezultatele obținute au fost bune cu recomandări utile pentru marea producție: hibrizi aleși, cu panicul semirăsfirat permit o recoltare mecanizată în condiții bune, au rezistentă la secetă, cădere și boli și foarte important au o mare toleranță la salinitate și la alcalinitate.
La punctul de cercetări pentru ameliorarea solurilor sărăturate Luciu-Giurgeni experiențele s-au executat în condiții de neirigare, impreună cu colegul meu Vasile Ovidiu și teh. Anghelescu Dumitru.
Perioada scurtă trăită în stațiunea Mărculești mi-a adus un câștig profesional de netăgăduit, dragoste față de profesiunea aleasă, stima și respectul pentru disciplina aleasă, seriozitatea și unitatea colectivului de cercetători cu care am lucrat.
Nu voi uita niciodată exactitatea cu care se respectă programul de lucru, libertatea de inițiativă, îndrumarea colegilor de cercetătorii cu mare experiență, atmosfera de încredere și colaborare.
De la plecarea mea din stațiunea Mărculești, am fost prezent la aniversările de până acum ale stațiunii, remarcând de fiecare dată, necesitatea unui astfel de for agronomic călăuzitor în Câmpia Bărăganului și cu atât mai mult satisfăcut astăzi la acest bilanț de 90 ani , când stațiunea își îndeplinește cu perseverență și competență rolul pentru care a fost înființată.
Cu acest prilej aniversar doresc cercetărilor întregului colectiv de oameni ai muncii din stațiune, multă sănătate, putere de muncă și creație pentru îndeplinirea obiectivelor trasate agriculturii din Bărăgan.
Ing. Burciu Victor